SKŁADNIKI
(zawsze gotuję na oko, dlatego podane proporcje też są na oko)
- 1 kg mielonego mięsa z piersi indyka
- szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
- szklanka ugotowanego ryżu (użyłam jaśminowego, gdyż dodaje pulpecikom gładkości)
- 1/2 kg dyni Hakkaido
- pół główki sałaty
- ulubione aromatyczne (nie ostre) zioła – ja dodałam: listek laurowy, ziele angielskie, tymianek
- ugotowana, wcześniej podprażona na sucho, kasza jęczmienna
WYKONANIE
Wyrabiam mięso, mieszając je z soczewicą oraz ryżem. Na wrzątek, do którego dodaję przyprawy, wrzucam utoczone z masy kulki. Gotuję przez 20 minut. Po tym czasie dodaję dynię i zostawiam na gazie na kolejne 10 minut. Na koniec do potrawy wrzucam poszarpaną sałatę i wyłączam gaz.
Pulpeciki podałam z kaszą jęczmienną.