Pulpety z indyka, soczewicy i ryżu

SPIS TREŚCI

SKŁADNIKI

(zawsze gotuję na oko, dlatego podane proporcje też są na oko)

  • 1 kg mielonego mięsa z piersi indyka
  • szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
  • szklanka ugotowanego ryżu (użyłam jaśminowego, gdyż dodaje pulpecikom gładkości)
  • 1/2 kg dyni Hakkaido
  • pół główki sałaty
  • ulubione aromatyczne (nie ostre) zioła – ja dodałam: listek laurowy, ziele angielskie, tymianek
  • ugotowana, wcześniej podprażona na sucho, kasza jęczmienna

WYKONANIE

Wyrabiam mięso, mieszając je z soczewicą oraz ryżem. Na wrzątek, do którego dodaję przyprawy, wrzucam utoczone z masy kulki. Gotuję przez 20 minut. Po tym czasie dodaję dynię i zostawiam na gazie na kolejne 10 minut. Na koniec do potrawy wrzucam poszarpaną sałatę i wyłączam gaz.

Pulpeciki podałam z kaszą jęczmienną.