Przepis na sałatkę grecką – 5 wariantów

Witajcie! Sałatka grecka jest jednym z najbardziej popularnych i uwielbianych rodzajów sałatek na świecie. Połączenie świeżych warzyw, owoców morza, sera i przypraw tworzy niezapomniany smak i jest doskonałą propozycją na letnie dni. W dzisiejszym artykule przedstawiamy Wam 5 różnych wersji tej smakowitej sałatki, zarówno klasyczną, jak i z dodatkiem kurczaka, bakłażana, halloumi czy grillowanych warzyw. Każdy z przepisów jest łatwy do przygotowania i z pewnością zachwyci Was i Waszych gości.

Przepis na sałatkę grecką – 5 wariantów

Klasyczna sałatka grecka z pomidorami, oliwkami i fetą

Przepis na Klasyczną Sałatkę Grecką z Pomidorami, Oliwkami i Fetą:

Składniki:

  • 6 dużych pomidorów, pokrojonych w kostkę
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • 1/2 kilograma oliwek, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 duży kawałek sera feta, pokrojonego na kostki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj pokrojone pomidory, cebulę, oliwki i ser feta.
  2. W małym kubku wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, oregano, sól i pieprz.
  3. Wylej mieszankę z kubka na warzywa i ser i dokładnie wymieszaj.
  4. Sałatka jest gotowa do podania. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka godzin, ale najlepiej jest ją jeść od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Sałatka grecka z kurczakiem i warzywami

Przepis na Sałatkę Grecką z Kurczakiem i Warzywami:

Składniki:

  • 6 dużych pomidorów, pokrojonych w kostkę
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • 1/2 kilograma oliwek, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 duży kawałek sera feta, pokrojonego na kostki
  • 2 filety z kurczaka, pokrojone na mniejsze kawałki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 ogórek, pokrojony w kostkę
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj pokrojone pomidory, cebulę, oliwki, ser feta, paprykę i ogórek.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż na niej kurczaka na średnim ogniu, aż będzie rumiany i ugotowany (ok. 10 minut).
  3. Dodaj kurczaka do miski z warzywami.
  4. W małym kubku wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, oregano, sól i pieprz.
  5. Wylej mieszankę z kubka na warzywa i ser i dokładnie wymieszaj.
  6. Sałatka jest gotowa do podania. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka godzin, ale najlepiej jest ją jeść od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Sałatka grecka z grilowanym bakłażanem i papryką

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 średniej wielkości zielona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g fetty
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie mixu sałat greckich

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokrój w cienkie plastry i opiecz na grillu lub w piekarniku, aż będzie miękki i lekko przyrumieniony.
  2. Papryki umyj i pokrój w kostkę, cebulę w piórka.
  3. W misce połącz pokrojone papryki, cebulę, zieloną paprykę, czosnek, bazylię, oregano, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  4. Na talerzu ułóż mix sałat i na nim ułóż pokrojone składniki z miski. Na wierzch ułóż plastry bakłażana i posyp fetą.
  5. Sałatkę wymieszaj i podawaj na ciepło lub na zimno.

Sałatka grecka z serem halloumi i ogórkami

Składniki:

  • 200 g sera halloumi
  • 2 duże ogórki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 średniej wielkości zielona papryka
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g fetty
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie mixu sałat greckich

Przygotowanie:

  1. Ser halloumi pokrój w cienkie plastry i usmaż na patelni na złoty kolor z obu stron.
  2. Ogórki umyj i pokrój w kostkę, cebulę w piórka.
  3. W misce połącz pokrojone ogórki, cebulę, zieloną paprykę, bazylię, oregano, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  4. Na talerzu ułóż mix sałat i na nim ułóż pokrojone składniki z miski. Na wierzch ułóż plastry sera halloumi i posyp fetą.
  5. Sałatkę wymieszaj i podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Sałatka grecka z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1/4 szklanki kiełków słonecznika
  • 100 g sera feta
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie mixu sałat greckich

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj i pokrój w kostkę.
  2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, oregano, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  3. Warzywa ułóż na blasze do pieczenia, skrop oliwą z przygotowanej mieszanki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 20-25 minut, aż będą miękkie i złociste.
  4. Na talerzu ułóż mix sałat, na nim ułóż grillowane warzywa i kiełki słonecznika. Na wierzch ułóż kawałki sera feta.
  5. Sałatkę wymieszaj i podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!