Ten przepis na mazurek z bezą i cytryną to świetna okazja, by wzbogacić swoje ulubione smaki. Bezowa bezę i cytrynowy biszkopt z truskawkami to niebanalna propozycja na letni deser, który idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub jako deser na specjalne okazje.
SKŁADNIKI na Mazurek z bezą, cytryną i truskawkami
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 średnie jajka
- 200 g mąki samojętnej, przesianej
- 50 g mielonych migdałów
- Sok z jednej dużej cytryny (lub z dwóch mniejszych)
- 2 łyżki mleka (do rozluźnienia ciasta, jeśli jest potrzebne)
- 250 g truskawek, oczyszczonych i pokrojonych, oraz dodatkowe owoce do podania
- Posypka cukru pudru do podania, opcjonalnie
- 2 białka jajek
- 100 g cukru kryształu
PRZYGOTOWANIE:
- Delikatnie posmaruj 23 x 23 cm luźno spodnią, 8 cm (3 calowe) kwadratową formę olejem i wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170°C (150°C z termoobiegiem) stopień 3.
- Dodaj masło i cukier do miski robota kuchennego i ubij aż do uzyskania kremowej konsystencji, około 10 minut.
- Dodaj jajka po jednym, ubijając je pomiędzy każdym dodaniem, a następnie dodaj łyżkę mąki, by zapobiec oddzielaniu się składników. Wymieszaj pozostałą mąkę, a następnie dodaj mielone migdały, sok z cytryny i wystarczającą ilość mleka, by rozluźnić masę.
- Dodaj pokrojone truskawki i przemieszaj. Następnie wlej masę do formy.
- Aby przygotować bezę, umyj miskę robota kuchennego i używając przyłącza do ubijania, ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubij aż do uzyskania sztywnych szczytów. Następnie rozsmaruj masę na cieście w formie.
- Piecz w piekarniku przez 1 godzinę 10 minut – 1 godzinę 20 minut, aż ciasto będzie upieczone, a beza chrupiąca.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez 10 minut.